dissabte, 7 de juliol del 2012

Llegint "Primer amor"


Aquest és el llibre que em vaig comprar a la llibreria Laie, el dia de la trobada.
Com que aquest any estic llegint sobretot autors contemporanis, tret de l'Austen, Sofòcles i Poe que hem llegit al club, tenia ganes d'agafar un autor clàssic, i la literatura russa del segle XIX és un pou sense fons de llibres meravellosos. Jo me'n vaig enamorar des que vaig fer una optativa de literatura russa a la carrera, i les obres de Dostoiyevski (del que em falta llegir Los hermanos Karamazov!), Tolstoi, Turguénev, Gogol, o Lérmontov que ens van fer llegir em van agradar moltísssim.

Així que quan vaig trobar aquesta novel.la curta d'Ivan Turguénev no m'ho vaig pensar dues vegades. De l'autor m'havia llegit Pares i fills (molt recomanable, exposa molt bé els conflictes generacionals) i també Diario de un hombre superfluo.

Primer amor explica l'enamorament d'un jove que, durant l'estiu, té com a veïns una princesa russa entrada en la misèria i la seva filla Zenaida. El despertar dels sentiments en aquest jove i els jocs i subterfugis que utilitza la filla de la princesa, a qui li encanta estar envoltada de pretendents, són els que marquen la història d'aquest llibre, que dura un estiu. El llibre explica en primera persona tots els estadis pels que passa el personatge, com van mutant els seus sentiments, fins arribar al final, que té un gir imprevisible que no explicaré.
 
     El que m'agrada d'aquesta novel.la és l'atmosfera en que submergeix al lector: una casa de camp; personatges amb noms tant inspiradors com Voldemar, Madame Loskaia, Zasekin o Maidánov; lectures de poemes; jocs i proves entre els pretendents de la noia...

Un molt bon llibre per endinsar-se en les novel.els russes del dinou, si encara no es coneixen, o per complentar-les si es té poc temps, ja que és molt curteta en comparació a les grans obres d'aquests autors.
Un llibre d'aquests que s'obre amb delicadesa perque saps que et transportaran a un altre món, a una època llunyana exquisidament descrita.

Potser per la propera lectura del club podríem agafar algun d'aquests grans autors russos! Algú s'animaria??

6 comentaris:

  1. Sí Onavis! Jo m'apunto!! Una novel·la de les grans, de les clàssiques. Vaig llegir Txejov, literatura tranquil·la on palpes l'atmosfera... vull més! La dirigiries tu? Havent fet una assignatura a la carrera ets gairebé una experta segur!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, a mi m'agradaria... Tot i la feinada que ara tindré. Però si ho fem amb calma, sense presses, per tenir la novel.la acabada de cara a finals d'estiu o més tard inclús, sí que m'hi veig amb cor.
      Podriem llegir alguna novela curta del Dostoievski, com Apunts del subsòl, o atrevir-nos amb Els germans Karamazov!

      O amb els contes de Txejov i alguna de les seves obres de teatre, jo fa temps que les tinc pendents i crec que aquí ja s'havia comentat de llegir-les! I potser són més asequibles de cara a l'estiu i el poc temps que tenim. Com ho veieu?

      Elimina
    2. Jo voto per la d'Apunts del subsol...

      Sense gens de presses, al ritme que tu puguis. Finals d'estiu o més tard.

      Elimina
  2. Jo m'hi apunto si anem amb calma! Vinga Onavis anima't!

    ResponElimina
  3. Doncs per mi, fet!!!

    Apunts del subsòl serà la pròxima lectura del club!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens donem tooot l'estiu, oi? Poses una foto maca i tot la pesca i endavant!! ;)

      Elimina