diumenge, 20 de maig del 2012

Ve't-ho aquí Poe.

Baltimore des de fa un temps s'ha convertit en una espècie de ciutat mítica per a mi. Allà es desenvolupa una de les històries de ficció més interessants de les creades al s. XXI, la sèrie The Wire. Baltimore, una ciutat gris i secundària, un d'aquells llocs on aparentment no hi passa mai res, és també la ciutat del nostre protagonista, d'un dels escriptors més importants de la història de la literatura, Edgar Allan Poe. 

Segons diu el Joan Perucho a la introducció de la edició de Planeta, el señor Poe era un home estrany. Potser hi va tenir a veure la pèrdua precoç de la seva mare, en tot cas, sembla que la necesitat angoixosa d'afecte i protecció maternal va determinar la seva vida afectiva i, d'alguna manera, els seus escrits, on hi ha una carència abosulta de cap referència sensual o afectiva en las relacions amoroses dels seus personatges. 

Ell és un autor especialitzat en històries de terror i misteri. Sembla que una de les grans innovacions dels seus textos fou unir dues formes de terror literari anterior, aparentment antagòniques: el germànic (irreal, suggerent) i el britànic (macabre i sanginari).  Però més enllà del genere, Poe és el gran autor dels contes. Un especialista en el relat curt. De fet, el meu interés a vingut arran de llegir uns contes de Txèkhov, l'altre gran especialsta. Diuen que són els més grans escriptors de contes de la història i que els seus estils són oposats, així que tenia curiositat per esbrinar en que són tant diferents. De moment, la temàtica ja no hi té res a veure...

Ara us presento la meva proposta de relats. Seràn tres dels més coneguts...

El primer que no podia faltar és "Els crims de la rue Morgue". El que per a mi és el més conegut. 

El segon és el primer que apareix en el meu recull. Es titula "El Hundimiento de la Casa Usher", també molt conegut.

El tercer es titula "El barril de amontillado". L'he triat perquè sembla que era el preferit del Cortàzar i tinc molta curiositat de saber perquè. 


Sobre les edicions no en sé gaire cosa. Jo llegiré l'edició que tinc a casa, de Planeta, amb una introducció molt maca, com he comentat, de Joan Perucho. També he sentit que el Cortázar va traduir alguns contes i suposo que hi deu haver alguna edició...segur que serà una traducció preciosa. Qui pugui, sempre hi ha l'opció de llegir la versió anglesa. La versió orignial sempre és millor! Segur que per internet podeu trobar aquests relats i a la biblioteca també, és clar.

Que us sembla si d'aquí un parell de setmanetes en parlem? i com sempre, si algú vol fer alguna entradeta-comentari o el que sigui, benvingut sigui!! 

Apa, bona nit i no passeu massa por, que només és literatura, diuen.




6 comentaris:

  1. Quines ganes!!

    Jo tinc una edició a casa de l'editorial Baula il.lustrada pel Benjamin Lacombe, que és una passada!

    (En aquesta pàgina de youtube es veu un nen que el fulleja:
    http://www.youtube.com/watch?v=Excpkxezyd8).

    Tot i que dels contes que dius, nomès hi ha "La caiguda de la casa Usher". Si de cas, intentaré escanejar alguna de les il.lustracions d'aquest conte, o buscar-les si hi són per Internet i les penjaré. Són molt xules!

    ResponElimina
  2. Apa Onavis, que bonic! Estaria molt bé que fessis un petit post parlant d'aquesta edició i que poguessim gaudir de les il·lustracions.
    Sobre els contes, doncs com sempre, és només una proposta, si en vols llegir d'altres que tinguis en aquesta edició, cap problema, és clar. Jo ahir vaig començar justament amb el de la Caiguda de la casa Usher i ja estic enganxada!

    ResponElimina
  3. Avui vaig a la biblioteca (n'hem de treure profit) a veure si els trobo! ole ole una excusa per deixar el que llegia fins ara ;P

    A mi també m'agrada molt The Wire!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure si hi ha sort i trobes una edició ben xula...ja ens explicaràs...

      Elimina
  4. Jo buscaré les versions originals :-P
    Gràcies per la iniciativa Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina sort, tu que pots...:P...(que bé! una més!...)

      Elimina