diumenge, 26 de febrer del 2012

Adaptem, adaptem!



Les novel·les de Jane Austen han estat adaptades moltíssims cops, tant al cinema com a la televisió. Si tenim en compte que l'angles es probablement una de les millors televisions públiques, és normal que hagin adaptat les obres d'una de les seves escriptores il·lustres.

La primera adaptació d"Orgull i prejudici" segons la wikipèdia, data de l'any 1940, amb Greer Garson com a Elisabeth Bennet i Laurence Olivier com a Sr. Darcy. Jo no l'he vist, però me l'apunto. Si no coneixeu la Greer Garson, us recomano "La Sra. Miniver", una peli clàssica de debò, de les d'abans, sobre la segona guerra mundial.

Al cinema hi ha una nova versió "clàssica" l'any 2005, que segur coneixeu. La Keira Knightley per mi és una bona Elisabeth, però un pel prima pel que és el personatge, no m'imagino que una noia tan prima fos considerada bonica a començaments del segle XIX... I en Matthew Macfadyen com a Mr Darcy trobo que se'n surt prou bé. Però per mi destaquen els secundaris: Brenda Blethyn està genial, Donald Sutherland, Judy Dench... no es van estar de res! I en un paper petit, com a Kitty Bennet, la Carey Mulligan, per mi una molt bona actriu (si no l'heu vista, us recomano "An education"). També a la wiki he vist que la guionista, Deborah Moggach, va canviar el període de l'obra a finals del XIX per tal d'evitar en el possible les comparacions amb la sèrie de la BBC de l'any 1995.

Després hi ha les adaptacions "molt lliures". Una que si més no deu ser curiosa és "Pride and prejudice: a latter-day comedy". Es una adaptació a una localitat de Utah, a l'actualitat, i els protagonistes pertanyen a l'església dels sants dels últims dies, és a dir, són mormons. Vamos, que més concreta l'adptació no pot ser. I una altra adaptació curiosa, aquesta si que l'he vist, és "Bodas y prejuicios". És una adaptació a l'estil Bollywood, però feta des d'Anglaterra. A veure, no és res de l'altre món, però és divertida, si més no si us agraden els balls tipus Bollywood.

Per la tele, la BBC n'ha fet 6 adaptacions, als anys1938, 1952, 1958, 1967, 1980 i 1995 i aquesta darrera, sens dubte, és de lo milloret. Amb Jennifer Ehle com una magnífica Lizzy i sobretot amb en Colin Firth com Mr Darcy. Oh, quin Mr Darcy!!! Per enamorar-se'n encara més! La sèrie està cuidada fins al mínim detall, tots els actors i actrius estan fantàstics, per mi és una joia. Un dels meus plaers més grans és veure-la d'una tirada un diumenge a la tarda (cosa que ja no puc fer... ara la veig a trossos, alternant amb nenes, planxa, sopars...). M'imagino que en el seu moment debia ser un gran èxit. I si no, llegiu "El diari de Bridget Jones": el protagonista masculí també es diu Darcy i parla contínuament de la sèrie, sobretot fent referència a la sortida del Colin Firth de l'aigua en una de les escenes. Per això em va semblar molt divertit que a la pel·lícula el personatge de Darcy el fes... en Colin Firth!

Per acabar, un llibre. Jo no l'he llegit, però la meva cunyada (una altra addicta a Jane Austen) si i li va agradar força: "Pride and prejudice and zombies". Adaptant-la als nous temps, ara que tot són zombies i vampirs!

15 comentaris:

  1. Mirashka, has fet tot un treball de recerca, ets una crack.
    Jo encara no he pogut aconseguir la famosa sèrie de la bbc, ja que la meva jefa es va oferir a deixar-me-la i al final va aparèixer amb la peli sota el braç, enlloc de la sèrie. Pobre, jo crec que al final s'ho va repensar i no me la vol deixar ja que ella és una "jane austen adicta" i no li deu molar gaire això de deixar un dels seus més preciosos tresors. Jo l'entenc perfectament, perquè jo ni de conya deixaria a ningú el meu cofre de Sex and The City.
    Així que ara tinc la peli pendent de veure. Vaig veure els primers 20 minuts i no em va impactar tant com esperava... no se, em va semblar que les escenes passaven molt ràpid sense enllaçar-se molt bé les unes amb les altres. De totes maneres li donaré una altra oportunitat i la veuré sencera per poder opinar millor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, a mi la peli em va donar la mateixa sensació, que tot anava massa depressa, però al final et deixa un bon regust de boca.

      Elimina
  2. Per cert noies, jo aquests dies m'he llegit els 3 llibres de IQ84 ( per això estic tan desconnectada) i m'ha agradat molt. No és un llibre que recomanaria pel nostre club pel fet que són més de 1000 pa`gines en total a llegir, però si alguna s'anima, val molt la pena ficar-se en el món Murakami, no deixa a ningú indiferent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo el tinc pendent, com tantes coses... Ains, a veure si a l'estiu l'enganxo!

      Elimina
  3. Hola noies! Doncs jo vaig conèixer primer la peli que la novel·la i em va encantar. La vaig veure embarassada i suposo que tenia les emocions a flor de pell, el cas és que recordo que després vaig repetir-me escenes i vaig tornar a veure-la gairebé tota amb els comentaris del director. Va ser molt xulo...ho recomano, perquè veus com han fet tota l'escena del ball, per exemple, que és molt maca o perquè han fet les tries que han fet. Després amb la novel·la em va saber greu ja saber tot l'argument perquè, al contrari que vosaltres, tenia com pressa per arribar a les escenes més "interessants" i llegia amb poca atenció, potser.

    Murakami també és un dels que em criden l'atenció...a veure quan m'hi posso...

    ResponElimina
    Respostes
    1. ja ja ja m'encanta aquesta visió del revés. Es que la peli està molt bé. Crec que hi ha llibres que o es filmen en plan serie de 6 hores o s'han d'adaptar i aquesta està ben adaptada.

      Si no heu vist "Sentit i sensibilitat" en la versió que va fer l'Emma Thompson (com a prota i com a guionista) no us la perdeu. Per mi el llibre té una primera meitat molt descriptiva que se'm va fer un pel pesada i la peli trobo que en fa una gran adaptacio. L'escena final amb l'Emma Thompson i el Hugh Grant em posa la pell de gallina!

      Elimina
  4. Hola noies! Sento el retard, però tinc bons motius... avui he llegit la tesi!!! Ja faré un post al respecte i us explico detalls!

    Parlant del tema, felicitats Mirashka, un post molt ben documentat!

    Sobre la peli, dir que em va agradar més del que m'esperava. He de reconèixer que abans de llegir la Jane Austen tenia una concepció molt diferent del seus arguments. M'ha agradat la peli, i també la Keira com a Elisabeth, penso que fa un bon paper tot i que d'entrada no sóc fan d'aquesta actriu. I el Darcy també m'agrada, penso que diu moltes coses amb la mirada, aquest actor.

    Sobre la sèrie, dir que l'he vist en versió original i que segurament m'he perdut alguns detalls, però val molt la pena!!Es viu tot de manera molt més intensa que a la peli, m'agrada perquè és molt emotiva! I el Colin Firth, estic d'acord que ÉS el Darcy!
    Per cert, pel youtube també es poden veure les adaptacions televisives anteriors, de les que n'he vist algunes escenes i està bé per comparar!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo ja m'imaginava el perquè del retard...;) (quines ganes de saber la crònica de la jornada...)

      Elimina
    2. Ole!!!!!!! Dra Onavis!!!!!!!!!!! moltissimes felicitats!!!! si, si volem ja la crònica!!!!!

      Elimina
  5. Noies, increïble!!! al canal Cosmopolitan fan la peli!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens han llegit, fijo! ;) (escric perquè estic fent maletes i no tinc ganes de fer maletes i estic una mica nervi..brrr)

      Elimina
    2. ja ja ja ja deixa les maletes! total avui no dormiràs i tindras tota la nit per fer-les! ;) Ai mossa que be!!!!! passeu-ho molt i molt be!

      Elimina